Our ref: ERCO038

15 February 2007

Mr Marco Bogaers
Managing Direcior
Metropolis Metering Assets Pty Lid
Level 2/420 Vi Cioria tr eetl
Brunswick, Vic, 305

Dear Mr Bogaers,
Chapter 7 Rule Change Proposal, Responsible Person Contestability

| refer to your letter of 8 December 2006 requesting that the Commission consider
a proposed change to the National Electricity Rules (the Rules). Your proposal is
aimed at achieving greater contestability of metering installation services provided
by the "Responsible Person” under the Rules, and proposes that accreditad
Metering Providers be able to provide those services.

The Commission has considered your request and has decided that it is unable to
proceed with the Rule change process for this proposal, because Metering
Providers are not legally able {o assume the full range of roles under the Rules.
This position is currently controlled by the National Eleciricity Law (NEL) and the
National Electricity Regulation of South Australia. The Commission would be
unable 1o make the change requssted in your proposal, unless a change was first
made to that Regulation. More detailed reasons are set out below, as required by
section 94(2) of the NEL, and the relevant legal provisions are attached for your
assisiance.

The Rule proposal put forward by Metropolis would allow all Metering Providers to
be able ioc perform the functions of the “Responsible Person” under the Rules.
Metering Providers are made up of both “independent” Metering Providers (who
are not currently Registered Participants) and network service providers (who are
Registered Participants). The current position is that independent Metering
Providers cannot currently offer to act as the Responsible Person under the
Ruies.
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The Cornmission considers that the obligations and responsibiliies atiached to
ihe role of “Responsible Person” under the Rules must be subject to enforcement
proceedings where there is any breach of those Rules.

Only if a person is a "relevant participant” under the NEL are they subject to
enforcement proceedings (see the definitions in section 2, of the NEL and the
secticn about enforcement in section 61 of the NEL). Metering Providers as a
group are not cuirently within any of the categories of persons that are “relevant
pariicipanis”.

In addition, the NEL Regulations do not “prescribe” Metering Providers” to be
relevant participarnits, in fact currently exclude Registered Participants (when they
are acling in their capacity as Metering Providers) from being a “relevant
participant” (see clause 5 of the NEL Regulations). In other words, Metering
Providers and in particular independent Metering Providers, who currently have
been given a limited role under the Rules, would not be capable of enforcement
proceedings should breaches of the role of the Responsible Person occur.

At a general level, you are corract in stating that the Commission may make Rules
for or with respect to the activities of persons participating in the NEM and for
metering services in particular. However, your proposal would require that
Metering Providers first be given the status of “relevant participants” and, because
this would require amendmenis to the NEL Regulations, your proposed Rule
could not be made.

The Commission notes that the issuss flagged in vour Rule change proposa
involve broader policy issues relating to the role of Metering Providers in the NEM.
These are matters for consideration by the Ministerial Council on Energy as part
of it's NEM reforms program, and it is the MCE who would have the legal powers
tc make any necessary changes to the NEL Regulations.

Should you wish to discuss this decision furiher, please contact myself on 02
8296 7800 or Adrian Kemp, A/Senior Director on 02 8296 7807.

Yours sincerely,
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Chairman



Attachment 1
Definition of “relevant participant” in the MEL

relevant participant means—'
{a) a Registered participant; or
{(by MNEMMCG; or
{c) a perscn engaging in an aciivity in breach of section 11(1), (2), (3) or

[
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a person prescribed by the Regulations to be a relevant participant, but
does not include a Registered participant that is prescribed by the
Regulations not (o be a relevant participant;

Definition of “Prescribed” relevant participants (clause 5 NEL Regulation

S—Relevant participamz
(1)  For the purposes of the definition of relevant pariicipasnt in section 2 of
the new National Electricity Law—
{ay a Registered participant is not a relevant participant to the extent
that the Registered participant is acting in the capacity of a
Metering Provider under the Rules; and
{(b) an applicant within the meaning of clause 2.9.3 of the Rules is a
relevant paiticipant to the extent that the person would have been a
egistered participant if the person had not been exempted under
that clause from the requirement to register as a Generator or
Network Service Provider; and
{c) aconnection applicant who is not a Registered participant is a
relevant participant but only for the purposes of clause 8.2 of the
Rules.
(2)  Teims used in subregulation (1) that are defined in the Rules have the
same respective meanings in that subregulation as in the Rules.

" Nationial Electricity (South Australia) Act 19986, Schedule-Mational Electricity Law, section 2.
* National Electricity (South Australia) Regulations, clause 5.



Powar to enforce breaches of the Rules for “relevant participants”

61-—Proceedings for breaches of a provision of this Law, the Regulations or the
Rules that are not offences’

(1)

3)

Th@ Court may make an order, on application by the AER on behaif of
he Commonwealth, declaring that a relevant participant is in breach of

a pmmsmn of this Law, the Regulations or the Rules thai is niot an

offence provision.
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Supreme Court of a participating jurisdiction that is a Siate
may hear an application by the AER under subsection (1) by
operation of subsection 39(2) of the Judiciary Act i903 of the
Commonwealth.

If the order declares the relevant participant to be in breach of a

provision of this Law, the Regulations or the Rules that is not an

offence provision, the order may include one or more of the
following—

{a) an order that the relevani participant pay a civil penalty
determined in accordance with this Law, the Regulations and the
Rules;

{b) an order that the relevant participant cease, within a specified
period, the act, activity or practice constituting the breach;

{¢) an order that the relevant participant take such action, or adopt
such practice, as the Court requires for remedying the breach or
preventing a recurrence of the breach;

(d) an order that the relevant participant implement a specified
program for compliance with this Law, the Regulations and the
Rules;

(¢) an order of a kind prescribed by the Regulations

If a relevant participant has engaged, is engaging or is proposing to

engage in any conduct in breach of a provision of this Law, the

Regulations or the Rules that is not an offence provision, the Court

may, on application by the AER, grant an injunction—

(a) restraining the relevant participant from engaging in the conduct;
and

(b) 1if, in the Court's opinion, it is desirable to do so—requiring the
relevant participant to do something.

The power of the Court under subsection (3) to grant an injunction

restraining a relevant participant from engaging in conduct of a

particular kind may be exercised—

* National Electricity {South Australia) Aci 1996, Schedule-National Electricity Law, section 61.
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(2)

if the Court is satisfied that the relevant participant has engaged
in conduct of that kind—whether or not it appears to the Couit
that the relevant participant intends to engage again, or to
continue to engage, in conduct of that kind; or

if it appears to the Court that, if an injunction is not granted, it is
likely that the relevant participant will engage in conduct of that
kind—whether or not the relevant participant has previcusly
engaged in conduct of that kind and whether or not there is an
imininent danger of substantial damage to any person if the
relevant participant engages in conduct of that kind.




